sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Art Attack! – Kyllä kolisee.


Yes, Fragile, - 71, 1. uk painos (vg+/vg+)


Nuorena kollina muistan, kun jostain kumman syystä systerillä oli tämä Yes bändin Fragile albumi. Ei kuitenkaan sitä ihan perinteisintä sen ajan tyttöjen musaa. Täytyy kysäistä joku päivä, että mistä moinen päätyikään hänen hyllyyn. Toisaalta en ole koskaan oikein ymmärtänyt, että määritellään erikseen poikien tai tyttöjen musat. Sitähän kuuntelee just sitä mikä miellyttää, riippumatta ulkopuolisten määrittelemistä normeista.

Anyway, komea kansitaide jäi vuosikymmeniksi muhimaan kupolin uumeniin. Kun sitten luottokaupassani haahuillessani eteen tupsahti tämä originaali uk-painos, niin vaistomaisesti itseohjauduin kahmaisuun ja välittömästi kassan kautta kiitolaukkaa kotiluolaan kuuntelemaan. Siellä havahduin lähes hypnoottisesta tilasta, kun neula nousi kakkospuolen viimeiseltä raidalta. Syvä henkäys, hienoinen hymykare ja yksi sana. Mestariteos!

Joskus joku albumi siis ottaa aikaa jopa vuosikymmenet, että kokonaisuus aukeaa oikealla kulmalla. Musiikki vain ansaitsee oikean hetken, mielentilan ja henkisen kypsyyden. Tämä siis todistaa, että siskoni oli henkisesti nuorena samalla tasolla, kun minä keski-ikäisenä.

No, kansitaiteestahan tässä kirjoitellaan. Itse kannen piirros on pysäyttävä, upeat värit ja maapallo ehkä sellaisena ihmisen kokoisena kuvattuna, sellaisena jonka luonnostaan ymmärtää. Mutta kun maailmaa alkaa tarkemmin tutkimaan, niin sitä huomaa että planeettamme on huima kokonaisuus, joka sisältää valtavat määrät yksityiskohtia, kauneutta, karuutta ja monimuotoisuutta. Erilaisuutta. Siksi tämä kansi sopii tämän levyn sisältöön, joka on samanlainen seikkailu, löytöretki musiikin muotojen ihmeisiin. Ehkäpä kannen idea on, että ihminen säilyttäisi sellaisen lapsenomaisen innon ja uteliaisuuden sekä ennakkoluulottomuuden maailmaan tutustumisessa. Olisiko siinä ajatuksellinen avain tämä albumin kuunteluun?
Kun gatefold kannen avaa, niin alkaa hieno tutkimusretki. Nimittäin ihan uusi maailma avautuu lyriikoihin ja upeaan taiteelliseen sisävihkoseen, jossa bändi esitettynä vaimoineen ja lapsineen. Niin, aikuisethan saavat lastensa kautta uuden mahdollisuuden maailmaan tutustumisessa, siitähän kannattaa ottaa kaikki ilo irti.
Kuvituskuvat ovat ajanmukaisesti sopivan psykedeelisen tyylikkäät, piirrokset tuovat muistutuksen elämän vaaroista ja haasteista. Takakannessa oleva maapallo hajoaa, joka kertoo elämämme rajallisuudesta, ehkä kuitenkin matkamme jatkuu ajassa avaruuden ääriin, osaksi tähtipölyä, josta me jo kerran synnyttiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti