torstai 7. syyskuuta 2017

Osa 4. Ostonestonpoistoainetta


Humble Pie, Town And Country, 1969


Ne jotka ovat tottuneet hankkimaan levynsä marketeista, tavarataloista ja huoltsikoilta, niin heillä saattaa olla nykytilanteesta sellainen kuva, että levyliikkeet ovat kuolla kupsahtaneet. Itse asiassa ostospaikkoja on enemmän kuin koskaan!

Itse kärrään levykäiseni kotiluolaani pääasiassa vinyyliin vihkiytyneistä kivijalkakaupoista, jolloin asiantuntemukseen ja laatuun on mukava nojata. Luottokaupoistani saa sekä käytetyt, että uudetkin herkkupalat ja avulias kauppias kyllä tilaa tarvittaessa mitä vain. Näissä paikoissa itselleni isossa roolissa on se, että rakkaan harrastuksen vivahteista voi jorista kaffen kera ja tuttu puodin pitäjä oppii nopeasti haistelemaan juuri sinua kutkuttavat kiekot. Samalla siinä välttää turhat toimituskulut, eikä lähetyksen saapumista aina tarvitse vartoa viikkotolkulla. Keskittäminen kannattaa, molempia osapuolia.


Sitten on tietysti worldwideweb. On huutoa, toria, Facebook-ostoryhmää, nettikauppa sitä ja tätä tuutit pullollaan. Ei muuten jää mielilätyt saamatta, klikkauksella koriin ja kustilla kuistille. Kannattaa olla muuten varuillaan hiirisormen liipasinherkkyyden kanssa, jos lauantaisaunan jälkeen on nauttinut hieman ostonestonpoistoainetta.

Lisäksi on vielä hard-core harrastajien suosima Discogs.com, josta tavoittaa tuhansia levykauppiaita ympäri Telluksen. Rahti seurantakoodeineen jytää kaukaisemmastakin maailmankolkasta. Itse asiassa on oikein mallikkaasti toimiva systeemi, lierot myyjät saavat välittömästi ostajilta negatiivisen palautteen, jonka muut käyttäjät näkevät. Samoin toimii ylistävät lausunnot. Huijatuksi joutumisen vaara on siis suhteellisen pieni kun malttaa vaan kurkistaa myyjän aiemmat krediitit.

Muutamaan otteeseen on myös tullut hommattua levyt suoraan keikoilta tai suoraan artistin levy-yhtiöstä. Myös kirppiksissä on oma jännittävä tunnelmansa, niissä täytyy vaan olla astetta tarkempi.

Ostopaikoista ei siis homma jää kiinni. Jonkinlainen maltti on valttia ja itselle toimii se, että tutkassa on aika tarkkaan kohde määritettynä etukäteen ennen ostoksille ryhtymistä. Huolellinen haistelu ja taustatyö on tähän asti kannattanut, muutamat heräteostot on tetysti tullut tehtyä, mutta suurin osa niistäkin on onneksi osunut maaliin.
Town And Country on loistelias albumi, jonka olen joskus Discogsin kautta maailmalta tilannut, muistaakseni Hollannista. Härmästä tätä ei yksinkertaisesti löytynyt. Levyä on nimittäin painettu suhteellisen vähän siitäkin syystä, koska bändin silloinen levy-yhtiö Immediate oli julkaisuaikaan vararikon partaalla. Humble Pie on ehkä yksi maailman aliarvostetuimpia rock-akteja ja varsinkin tämä alkupään tuotanto on silkkaa magiikkaa. Jos Led Zeppelin III uppoaa, niin pitäisi kyllä tämänkin. Annan jopa tyytyväisyystakuun.


Humble Pie, Town And Country, Orig. Netherlands – 1969 (Immediate – IMSP 027), vg+/vg+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti