sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Osa 16. Hanat kiinni


Tämän Stonesin myötä bändin studiokokoelmani on täydellinen!


Kuten kaikissa intohimoisissa harrastuksissa, välillä homma saattaa niin sanotusti riistäytyä lapasesta. Harrastus ottaa liian kovan niskalenkin ja toiminta siirtyy maaniselle osastolle. Vinyylien parissa peuhatessa on kaksi puolta, levyjen hankinta ja niiden kuuntelu. Kuuntelu on helpommin handlattavissa, koska välillä käy niin, että tärykalvoillekin on pakko antaa lakisääteinen tauko. Levyjen hankkimisen kanssa tietysti on hyvä olla tarkkana. Itsellä oiva periaate numero yksi on se, että jos ei ehdi kuuntelemaan hommattuja levyjä vähintään kolmea kertaa, niin hankintatiheys alkaa olemaan turhan räväkkää. Tietysti itse albumeiden hankintahinnat vaikuttavat suhteessa käytettävään limiittiin ja eihän sitä nyt mammonaa kannata liikoja mustiin kiekkoihin sijoittaa, oli se kuinka metkaa tahansa.

Jos kuitenkin asiat ryöstäytyvät vinyylitermein ilmaistuna ”väärille urille” ja mopoauto karkaa kourista, niin on asiallista laittaa päälle kova, mutta tarpeeseen tullut ostolakko. Saattaa kuulostaa äärimmäisen ankaralta rangaistukselta, mutta asian ei tarvitse olla niin paha miltä äkkiseltään kuulostaa. Nimittäin avuksi otetaan erikoissäännöt ostolakon ajaksi pahinta tuskaa lievittämään. Palataan niihin hieman myöhemmin.


Treidaamalla hankittu aarre.


Ensiksi lakon ajaksi kannattaa varata normaalia enemmän puhdetoimintaa jo kertyneen kokoelman parissa. Ykkösjuttu on tietysti skannailla liian vähälle kuuntelulle ja huomiolle jääneitä teoksia. Jos jostain syystä albumi onkin jäänyt paitsioon, ei niin maittavan sisällön vuoksi, niin platta ehkä kantsii pistää tylysti kiertoon.

Ja avot! Kun on tarpeeksi kuunneltu ja pistetty kiertoon lähtevien laatikkoon levykäisiä, niin siinäpä oiva pesämuna vaihtariksi uusia hankintoja varten. Treidaus on nimittäin ehdottomasti sallittu ostolakon aikana. Pistetään hieman haalistuneita turhakkeita jakoon ja hankitaan niillä uusia kokelaita soittojonoon. Fiksua.Tuliainen Tallinnasta.


Toinen mainio oheistoiminta ostopannassa on sukia kokoelmaa koreaksi. Pesemättä jääneet mielitietyt kiiltäväksi ja häiritsevät hintalaput pois upeaa kansitaidetta peittämästä. Ja kun sitä kerran putsaa sotasaalista, niin voihan sitä järjestystäkin samalla kohentaa ja laittaa litteät taideaarteet mieleiseen ojennukseen. Vaikkapa aakkosjärjestykseen tai sitten niin kuin itse tykkään laittaa, musatyylin ja oman arvostuksen mukaan. Samaan syssyyn löytää juuri niitä paitsioonkin jääneitä kiekkoja, jotka siis kuunteluun ja kiertoon tai takaisin hyllyyn oikealle paikalle.

Lisäksi, jos Discogs-katalogi on perustamatta tai puutteellinen, niin sitäkin siitä vaan napsuttelemaan inessiiviin. Mukavaa touhua musankuuntelun kupeessa ja samalla tulee siirrettyä katalogi näppärään digi-muotoon, sieltä on kiva sitten tutkiskella mitä sitä hyllyissään hilloaa. Samalla tulee tehtyä myös näpsäkkä arvolistaus aarteista vaikkapa vakuutusta varten, jos sattuu torppa kärähtämään kokoelman kera maan tasalle.Ostolakon aikana edukkaasti eteen tupsahtanut harvinaisuus vuodelta -67.


Niin ja nyt ne tuiki tärkeät ostolakon aikaiset erityissäännöt tiskiin, joita ilman paussi saattaa alkaa tuntumaan lähinnä hitaalta kidutukselta. Erikoissäännöt luonnollisesti laatii aina rieskahamsteri itse, mutta tässä muutamat erinomaisiksi kokemuksen kautta käytännön kivikovissa empiirisissä tutkimuksissa hioutuneet esimerkit:

  1. Ostolakon aikana saa ostaa alle 10 € albumin, mutta vain yhden kerrallaan ja mielellään mahdollisimman laadukkaan sellaisen. Musiikin tulee olla sellaista, joka tulee suurella todennäköisyydellä pysymään kuuntelussa, ei siis heräteostoksia.
  2. Jos kauan himoitsemasi uber-harvinainen keräilylevy tulee täysin odottamatta ja vieläpä herkulliseen hintaan vastaan, nappaa se! Tämän erikoissäännön ymmärtävät kaikki keräilijät.
  3. Jos olet reissussa, niin on tietysti kohteliasta tuoda kohteesta jokin mukava matkamuisto esim. vinyylilevy on oikein kiva idea. Tämä hyviin käytöstapoihin kuuluva teko tietysti sallitaan lakonkin aikana.
  4. Lahja rakkaalle. Levyn tietysti pitää olla sellaista musiikkia mistä hän tykkää, mutta onhan se toki bonusta, jos sattuu samalla osuma omaankin musamakuun.
  5. Stipendi. Voit ostolakon aikana palkita itsesi oikein hyvästä suorituksesta, syyn pitää olla aito ja tietysti tässäkin asiassa itsensä puijaaminen on kiellettyä.
  6. Vielä yksi. Jos artistikohtainen kokoelmasi on yhtä vaille täynnä ja juuri se pitkään kaipaamasi puuttuva palanen napsahtaa kohdalle, älä emmi. Osta!
  7. Niin ja tietysti salakavala ostonestonpoistoaine. Jos täysin tietämättäsi kuriiri kiikuttaa ovellesi litteää laatikkoa, niin vastaanhan se on lunastettava. Olet ilmeisesti nauttinut tätä ainetta hitusen liikaa ja hiirisormi on hapuillut nettiostoksilla. Tunnusta erhe ja tarkista annostusta.

          Muitakin sääntöjä saattaa ilmetä tarpeen mukaan, mutta kaiken tämän monimutkaisen itsepetoksen tarkoituksena on saada ostohimoja hieman hillittyä normaalimmalle levelille. Tällaisten ostolakkojen aikana sitä alkaa pohtimaan tarkemmin oman keräämisen tarkoitusta ja ehkäpä sitä fokusoi tarvittavien kohteiden hankintakriteereitä uudella kulmalla.


Alle kybän hankinta lakon aikana.Mutta kappas vainen, nythän onkin joulukuu! Sitä onkin hyvä alkaa virittelemään joululahjaostoksia pukinkonttiin, myös itselle 😉.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti