sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Osa 19. Koreaa kansitaidettaKyllä tämän vinyylin vetovoiman ja viehkeyden niittaa viimeistään upea kansitaide. Ensinnäkin koko on tarpeeksi iso, jotta upeat yksityiskohdat erottuvat kunnolla, CD formaatti tuppaa menemään piperrykseksi. Lisäksi, varsinkin vanhemmissa julkaisuissa, muoto antaa mahdollisuuksia monenlaisille kekseliäisille taitteluille. Otan tässä esille muutaman loistavan esimerkin hieman luovemmista kansiratkaisuista, jotka ovat kantautuneet omaan kokoelmaan.


Albumin kansi.


Aina ajankohtainen kitarajumala Santana julkaisi vuonna -73 Osakassa, Japanissa pidetystä konsertistaan mahtavan Lotus -nimisen tripla live-levyn. Itse kansi on yllättävän vaatimaton, mutta kun kansia alkaa availemaan lehti lehdeltä, niin koko upea kansitaide avautuu koko kukkaansa!

Huikeeta kansitaidetulitusta!

Yksi 60-luvun hienoimmista bändeistä The Small Faces julkaisi hämmentävän albuminsa Odgen's Nut Gone Flake vuonna -68. Alun perin ajatuksena oli julkaista tämä ympyrän muotoon tehtynä peltirasiassa, mutta hinta olisi karannut lapasesta. Näin ollen päädyttiin pahviseen versioon, tästä vanhasta tupakkarasiasta ideoitu paketti. Vuosien saatossa pahviliitosten hapertuessa, tätä pitää käsitellä kuin jotain hemmetin pyhää kirjaa, mutta juuri se tekee tästä entistä arvokkaamman oloisen teoksen. Kannet avautuvat viiteen paneeliin, joihin on painettu asiaan kuuluvat taiteilut ja fotot. Itse musiikki on yhtä hämmentävää ja kiehtovaa, b-puolisko on itse asiassa satu, jossa on kertoja äänessä biisien välissä. No, enempää kertomatta, tämä pitää kokea itse.


Albumin kansi.


Gatefold avattuna.Albumi on kätkettynä yhden paneelin sisään. Nerokasta!Tämä yksi lempiorkesterini Pearl Jamin neljäs albumi No Code on kansipakettina yksi hienoimmista kautta aikojen. Ensinnäkin liikkeellä on neljää eri versiota C, O, D ja E versiota, joissa kaikissa on osittain eri polaroid-kuvat sisällä. Kuvien kääntöpuolella on biisien sanoituksia. Himofanit tietysti keräävät kaikki versiot. Itse asiassa levy on täynnä koodeja ja symboleja. Kun kannen avaa täyteen komeuteensa ja laittaa vattalleen, niin kaikista kuvista paljastuukin jokin yksittäinen symboli, hahmotitko sinä sen?


Albumin kansi.


Gatefold kannet avattuna.


Gatefold avautuu vielä toiseen kertaan. Biisit ovat tyylikkäästi merkitty jugeboxin nimikkeinä.


Kuvat ovat toisessa sisäkannessa.


Mukana tulee 9 kuvaa ja jos löydät kaikki neljä eri versiota, niin kasassa on kaikki 13 polaroidia.


Polaroid-kuvien takana on lyriikoita.


Albumin etiketti on täynnä symboliikkaa.


Kansi koko komeudessaan, hahmotatko suuren symbolin?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti